Reglementering
De regelgeving rond elektrische voertuigen
De regelgeving rond elektrische voertuigen zoals e-steps, e-scooters, hoverboards, monowheels e.a. is duidelijker dan men denkt. Hier vind je alles wat je moet weten!
Wetgeving e-steps in België
Vanaf welke leeftijd mag ik met een e-step rijden?
Binnenkort wordt nieuwe regelgeving ingevoerd die bepaalt dat je vanaf 16 jaar met een elektrische step mag rijden. Op speelterrein (zoals op de zeedijk, speelstraten e.d.) mag je nog wel onder 16 jaar met een e-step rijden. Het is uiteraard belangrijk dat je je aan de wetgeving en de maximumsnelheid houdt. Wees altijd voorzichtig. Een e-step is leuk, handig én veilig, maar het is geen speelgoed. Daarom mag je ook niet met twee personen tegelijk op een e-step.
Heb ik een rijbewijs nodig om met een e-step te rijden?
Nee, een rijbewijs is niet nodig. Opgelet: als je een e-step met een zadel koopt heb je wél een rijbewijs nodig, omdat deze wordt aanzien als brommer. Wheels EM verkoopt geen e-steps met zadels, dus daar hoef je bij ons geen rekening mee te houden.
Mag ik op de openbare weg rijden?
Ja. De wegcode in België spreekt van "gemotoriseerde voortbewegingstoestellen". Daaronder vallen alle elektrische voertuigen, behalve auto's, die gelimiteerd zijn tot 25 km/u. Deze mogen op de openbare weg rijden.
Concreet wil dat dus zeggen dat je op de openbare weg mag rijden als je maximaal 25 km/u rijdt.
Het spreekt voor zich dat je niet mag rijden onder invloed van alcohol of drugs.
Mijn e-step kan harder dan 25 km/u...
Dat kan en dat hoeft geen probleem te zijn. Vooral de off-road modellen zijn uitgerust om hogere snelheden te halen. Als je niet op de openbare weg rijdt krijg je niet te maken met deze snelheidsbeperking en mag je dus harder rijden.
Dat neemt niet weg dat je altijd met de nodige voorzichtigheid moet rijden! Het klinkt misschien niet zo, maar zelfs 25 km/u is best hard! Zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt d.m.v. een helm, kniepads, polsbescherming of zelfs een beschermende jas.
Heb je een model gekozen dat sneller kan dan 25km/u, maar wens je deze te begrenzen (bv. omdat je enkel van plan bent om op de openbare weg te rijden)? Vraag ernaar, bij verschillende types e-steps bestaat de mogelijkheid om dit te doen.
Waar mag ik rijden met mijn e-voertuig?
Je plaats op de openbare weg wordt bepaald door je snelheid. Binnenkort wordt het verboden om op het voetpad te rijden. De plaats van een e-step is op het fietspad. Daar moet je tussen 6 en 25 km/u aanhouden. Net zoals bij een fiets mag je ook op de openbare weg rijden, maar moet je je houden aan de wegcode: minstens 6 km/u en max. 25km/u.
Is een helm of andere bescherming verplicht?
Nee. Maar zorg goed voor jezelf! 25 km/u lijkt misschien niet snel, maar is het wel. Beschermingsmiddelen zijn daarom sterk aanbevolen.
Is verlichting op mijn step verplicht?
Tussen zonsondergang en –opgang, en wanneer het zicht beperkt is tot 200m, is het verplicht om een wit of geel licht aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant te dragen. De meeste e-voertuigen zijn hier standaard van voorzien. Als dat niet het geval is, en je bent van plan om ook in het donker te rijden, kan je dit bij Wheels bij laten monteren, of je kan externe lichten gebruiken die je bijvoorbeeld op je kleding, rugzak of helm bevestigt.
Wetgeving e-scooters in België
Vanaf welke leeftijd mag ik met een e-scooter rijden?
Vanaf 16 jaar mag je met een e-scooter of e-brommer rijden. Neem je een passagier mee, dan moet je minstens 18 jaar zijn.
Heb ik een rijbewijs nodig om met een e-scooter te rijden?
Voor elektrische scooters van maximaal 4kW (= scooters zoals wij ze verkopen) die maximaal 25 km/u rijden heb je geen rijbewijs nodig. Gaat de scooter maximaal 45 km/u, dan heb je een rijbewijs AM nodig. Als je een rijbewijs B hebt mag je ook met een scooter van categorie AM rijden.
Moet ik een nummerplaat aanvragen?
Ja. U krijgt van ons de nodige documenten waarmee u via uw verzekeringsmakelaar een nummerplaat kan aanvragen bij de DIV.
Voor scooters klasse A (max. 25 km/u) krijgt u een nummerplaat die begint met S-A. Voor scooters klasse B (max. 45 km/u) krijgt u een nummerplaat die begint met S-B. De DIV bezorgt u ook het kentekenbewijs. Daarvan houdt u één deel thuis, en één deel neemt u mee onderweg.
Het bekomen van een nummerplaat kost 30 euro. Vanaf het moment dat uw verzekeringsmakelaar de aanvraag indient komt normaliter de nummerplaat één werkdag later bij u thuis (of bij ons - naar keuze) aan. De 30 euro voor de plaat betaalt u aan de postbode.
Aangezien het om een volledig elektrisch voertuig gaat, betaalt u geen belasting op inverkeerstelling (BIV) en geen jaarlijkse verkeersbelasting.
Is een helm of andere bescherming verplicht?
Ja. Zowel uzelf als uw passagier dienen steeds een helm te dragen.